Chromecast zonder WiFi: Blijf casten met de Gastmodus

Google Chromecast is een onmisbaar cast-apparaat voor iedereen die geniet van smart TV functionaliteit. Met alleen een mobiele telefoon, HDMI-poort en een betrouwbare wifi-verbinding kun je gemakkelijk en zonder problemen streamen. Maar hoe gebruik je Chromecast zonder wifi? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je dat aanpakt.

Als je wifi-netwerkproblemen hebt, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om je Chromecast te gebruiken om vanaf een mobiel apparaat te streamen. Laten we eens kijken hoe je de Chromecast kunt gebruiken zonder wifi.

Belangrijkste leerpunten:

  • De gastmodus is een eenvoudige manier om Chromecast te gebruiken en inhoud te streamen zonder een Wi-Fi verbinding. Als gast hoef je alleen maar verbinding te maken met mobiele data in plaats van met de Wi-Fi van de host.
  • Een alternatieve optie bij een zwak Wi-Fi signaal is om een bekabelde verbinding te gebruiken. Hiervoor heb je een Ethernet-adapter en -kabel nodig.
  • Als je Chromecast of Chromecast met Google TV gebruikt, kan het lastig zijn om een officiĆ«le Chromecast Ethernet-adapter te vinden. Er zijn echter enkele andere merken van Ethernet-adapters die beweren te werken met Chromecast- en Firestick-apparaten, dus dat is zeker het onderzoeken waard.

Kan ik Chromecast gebruiken zonder wifi?

Ja, je kunt Chromecast gebruiken zonder wifi door gebruik te maken van de gastmodus instelling of een bekabelde internetverbinding. Als je kiest voor de gastmodusoptie, dan heb je een secundair apparaat nodig.

Heb je nog een oude Chromecast (V3 of zelfs eerder)? Dan is het slim om een nieuwe Chromecast te kopen.

Hoe kan ik streamen vanaf mijn telefoon naar mijn tv zonder wifi?

Wanneer je de gastmodus instelling activeert, zendt het Chromecast-apparaat zijn eigen wifi-signaal uit. Vervolgens kun je, door in een app te tikken die werkt met Chromecast, vanaf het scherm van je iOS- of Android-apparaat streamen zonder verbinding te maken met wifi. Dit is handig als je onderweg bent of als je thuis geen werkend wifi-netwerk hebt.

Kan ik Chromecast gebruiken met mobiele data?

Ja, dat kan zeker, zolang de gastmodus is ingeschakeld en jij de gast bent. Je moet wel op een of andere manier verbonden zijn met internet, of dat nu via een ander wifi-netwerk, via mobiele data of via de hotspot van je mobiele telefoon is. Gebruik een mobiele hotspot als router en een tweede apparaat om verbinding te maken met Chromecast.

Kortom, ja. Als je de gastmodus gebruikt (als gast), moet je nog steeds een vorm van internetverbinding hebben. Je kunt verbinding maken met een ander wifi-netwerk dat niet is verbonden met het Chromecast-apparaat of je kunt mobiele data gebruiken. Je kunt de Chromecast echter niet instellen met alleen mobiele data. Daarvoor heb je een wifi-verbinding nodig tijdens de setup.

Chromecast gebruiken zonder wifi met gastmodus (Google Home-app)

Als je ervaring hebt met Chromecast, weet je wellicht dat je de gastmodus kunt gebruiken om zonder wifi te streamen. Wanneer je de gastmodus inschakelt via de Google Home-app, zendt je Chromecast-apparaat zijn eigen wifi-signaal uit. Gasten kunnen dan verbinding maken met de Chromecast vanaf hun iOS- of Android-apparaat, zonder dat ze het wifi-netwerk van de host hoeven te gebruiken of het wachtwoord hoeven te kennen. Dit maakt het streamen een stuk makkelijker als je op bezoek bent of als jouw netwerkverbinding niet werkt.

Het enige probleem is dat je verbonden moet zijn met je wifi-netwerk om de gastmodus in te schakelen. Als je echter al de gastmodus hebt ingeschakeld op je primaire apparaat, kun je een tweede apparaat gebruiken en verbinding maken met internet via mobiele data, de hotspot van een andere telefoon of een ander wifi-netwerk. Zo kun je toch zonder eigen wifi streamen met je Chromecast, zelfs als je de host bent en geen wifi hebt.

Google Support vermeldt dat de gast kan casten vanaf Android met 5.0 of hoger of vanaf iOS met 11.0 of hoger. Het vermeldt ook dat sommige apps op iOS-apparaten mogelijk niet werken in de gastmodus, dus houd daar rekening mee.

Een andere belangrijke tip: als je gewoon thuis bent zonder werkend wifi-netwerk, dan is het vaak beter om een goede wifi-versterker aan te schaffen dan de gastmodus te gebruiken.

Een versterker kan het zwakke signaal opvangen en overal in huis een sterke verbinding geven. Ideaal als je router gewoon slecht bereik heeft.

Google Support vermeldt dat de gast kan casten vanaf Android met 5.0 of hoger of vanaf iOS met 11.0 of hoger. Het vermeldt ook dat sommige apps op iOS-apparaten mogelijk niet werken in de gastmodus. 

Plaats een reactie